O nama

 
 

 
 

Neformalno, u Novom Travniku je godinama djelovala grupica entuzijasta i zaljubljenika u biciklizam. Uzimali su učešće na biciklijadama u BiH, a nije im bilo strano odvažiti se na duže ture, kako po državi tako i do morske obale u susjednoj Hrvatskoj.

Nakon očiglednog povećanja interesa građana Novog Travnika za ovaj predivni sport, što se moglo vidjeti na ulicama grada i okolnim stazama u prirodi, došlo se na ideju o registraciji biciklističkog kluba u Novom Travniku, kluba koji bi na jednom mjestu zvanično okupio bicikliste i ozbiljnije krenuo u realizaciju aktivnosti koje su odavno ideje u glavama ovih sportista.

Stoga maj 2012. godine je mjesec u kojem je procvjetala ideja o klubu, a velika ljubav prema biciklizmu okupila građane, te je na prvoj osnivačkoj skupštini donesena odluka o osnivanju kluba.

Veliku želju za jednim ovakvim klubom potvrđuje i rješavanje formalnosti oko dokumentacije potrebne za klub i finansijskih sredstava u rekordnom roku.

Za ime kluba koje ima jaku simboličku povezanost s našim biciklima/ljubimcima, jednoglasno je usvojen prijedlog imena – "Pedala".

Cilj kluba je okupljajnje djece, mladih i starijih zaljubljenika u sport na dva točka, s tendencijom ka takmičarkom i rekreativnom bavljenju ovim sportom. Također, promocija zdravog načina života, te edukacija prevashodno mladih o ponašanju u saobraćaju. Jedan od ciljeva je razvijanje i markiranje biciklističkih staza, a sve u skladu s zaštitom bogatog prirodnog i kulturno-historijskog nasljeđa naše općine.